Vade posmrtne ostatake zbog dugova! U ovom srpskom gradu objavljen spisak onih koje su naslednici zaboravili
Grobno mesto, Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

zakon je jasan

Vade posmrtne ostatake zbog dugova! U ovom srpskom gradu objavljen spisak onih koje su naslednici zaboravili

Ko deset godina ne plati zakup grobnog mesta, posmrtni ostaci njihovih predaka biće ekshumirani i prebačeni u zajedničku grobnicu

Objavljeno:

Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima dozvoljena je ekshumacija posmrtnih ostataka i ponovna izdaja grobnih mesta i to samo ukoliko postoje dugovanja, tačnije ukoliko prođe deset godina nakon poslednje uplate zakupa grobnog mesta.

Čačansko „Gradsko zelenilo”, odnosno Radna jedinica „Groblje” još uvek nije počela sa tom praksom, ali je pre par godina objavljen spisak grobnih mesta za koje naslednici pokojnika, ukoliko postoje, nisu platili zakup za nekoliko decenija unazad.

- To nam je bila jedna od mera da uspemo da pronađemo naslednike. Naslednici drugog, trećeg reda se kod nas javljaju, preuzimaju takva grobna mesta, dokazuju da su članovi porodice i nastavljaju plaćanje”, rekla je za RINU Dragica Juković, rukovodilac Radne jedinice „Groblje”, Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo” Čačak.

Groblje u Čačku
Groblje u Čačkufoto: RINA

Ona dodaje da njihovi korisnici plaćaju zakup na deset godina. Po isteku tog zakupa, samom uplatom produžavaju zakup na sledećih deset godina i tako redom. Zakon dozvoljava da se iz grobnih mesta koja nisu ponovo zakupljena, pokojnici mogu premestiti u zajedničku grobnicu i da se takva grobna mesta dalje preurede i puste u promet.

- Ukoliko dođe do sprovođenja mere ekshumacije pokojnika iz „zaboravljenih” grobova, njihovi posmrtni ostaci će biti premešteni u zajedničku grobnicu „Gradskog zelenila” koja se nalazi na samom groblju, dok će prazna grobna mesta biti ponovo ponuđena na tržištu. Grobna mesta se moraju ponuditi ili u viđenom stanju ili ćemo takva grobna mesta, ako jednoga dana do toga dođe, preurediti i onda pustiti u promet. O ceni će se odlučivati toga momenta za svako grobno mesto pojedinačno”, izjavila je Juković.

Gradsko groblje u Čačku je jedno od najvećih grobalja jer u jedinstvenoj celini se nalaze i staro i novo gradsko groblje, za razliku od mnogih gradova gde su oni lokacijski razdvojeni.

Groblje
Grobljefoto: Profimedia

- Nedostatak prostora za sahranjivanje se resave tako što grad Čačak otkupljuje parcele od okolnih korisnika, urbanističkim planovima se tačno zna koje su parcele predviđene i te parcele daje nama na korišćenje. Mi na njima izgradimo grobna mesta koja puštamo u promet našim korisnicima”, rekla je Juković.

Inače, Gradsko groblje u Čačku poslednjim proširenjima se toliko približilo seoskom groblju u MZ Loznica, tako da se, prema rečima upravnice u narednim godinama očekuje spajanje ova dva groblja.

Bonus video:

02:48

NE DA GROBNA MESTA: Jedinstven slučaj završio na SUDU! Diglo se CELO SELO, a onda OBRT - Presuda NEVEROVATNA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / RINA / Prrenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.